Landen Trois-Ponts

48e Landen Trois Ponts

zaterdag 25 mei 2019

Domein Het Park - EMI22

Meer info over Landen Trois Ponts en de Proximus Cycling Challenge vind je onder :

Editie 2019: 4 Afstanden

 

 • 60 km : Landen - Haneffe - Landen (inschrijven tussen 7u30 en 10u30)
 • 105 km : Landen - Rotheux - Landen (inschrijven tussen 7u30 en 10u00)
 • 150 km : Landen - Hamoir - Landen (inschrijven tussen 7u30 en 9u00)
 • 215 km : Landen - Trois Ponts - Landen (inschrijven tussen 6u30 en 8u00)

 

De Landen Trois Ponts Cycling staat in teken van de FIETSER.

Volgende kenmerken van onze organisatie zal je onmiddellijk opmerken :

 

 • parkeerroute en parkeerwachters om je naar de parkings te leiden
 • omkleed- en douchemogelijkheden in voorbehouden ruimtes voor dames en heren
 • een bewaakte fietsenparking
 • vlotte inschrijvingen aan verschillende tafels
 • ontvangst van informatie over de omlopen bij de inschrijving
 • assistentie bij ongevallen en problemen via een noodnummer
 • uitgebreide bevoorradingen
 • EHBO ondersteuning in het domein en de bevoorradingen
 • zeer verzorgde bewegwijzering

 

Startplaats

 

De start en aankomst zijn voorzien in het domein Het Park, Hannuitsesteenweg te 3400 Landen (Vlaams-Brabant).

De startplaats is zeer goed bereikbaar met de wagen en de fiets. De route naar de startplaats zal uitgepijld worden.

 

Inschrijven kan in het domein. Er worden ook voorinschrijvingen voorzien.

Er is een gescheiden inschrijvingsplaats voorzien voor de leden van WBV, VWB, BBR en de andere officiele fietsbonden of organisaties.

De inschrijvingstafels worden geopend vanaf 6u30.

 

Bevoorradingen

 

 • 50 km : Landen - Haneffe - Landen : 1 kleine bevoorrading en aan de inschrijvingstafel
 • 105 km : Landen - Rotheux - Landen : 1 bevoorrading
 • 150 km : Landen - Hamoir - Landen : 2 bevoorradingen
 • 215 km : Landen - Trois Ponts - Landen : 4 bevoorradingen

 

Aan elke bevoorradingspost heb je de mogelijkheid je drinkbus te vullen met drinkwater.

Alle posten zijn voorzien van een toilet.

Beschrijving Parcours:

Landen - Haneffe - Landen (60 km)

Een ideaal parcours dat zich zelfs leent voor een mooie familiale uitstap. Het Haspengouwse landschap zorgt toch voor de nodige variatie zodat iedere deelnemer nadien er een aangenaam gevoel kan aan over houden.

Landen - Rotheux - Landen (105 km)

Met zijn 1000 hoogtemeters is dit een ideaal parcours voor een wielertoerist met toch al enkele kilometers op de teller en die klaar is om een eerste test te doen op niet te steile hellingen.

De aanloop doorheen de glooiende Haspengouwse natuur zorgt voor een flinke opwarming in de frisse morgen. In de omgeving van Les Waleffes, na 25km, duikt een allereerste hindernis op. De côte des Cinq Bonniers is misschien niet de moeilijkste uit ons aanbod van hellingen, toch kan deze je al naar adem laten happen voor zij die iets te vlug van start zijn gegaan!

Langs het kasteel van Jehay nemen we een duik via Flône tot aan de Maas. Onderaan de grote weg draaien we linksaf richting Hermalle-sous-Huy. Hier volgt de tweede beklimming van de dag. Met enkele mooie bochten laten we de Maas achter ons liggen. Tijdens de klim rijden we langs de dorpjes Aux Fontaines en Aux Houx naar Saint-Séverin en zo verder door naar Nandrin.

In Nandrin is de splitsing met de verdere afstanden. Dit parcours volgt de pijlen naar link en na ongeveer 6 km bereiken we de bevoorrading van Limont.

Onmiddellijk hervatten we vervolgens het parcours met de helling van Rotheux. Geleidelijk stijgend in een groene omgeving is het een lust voor iedere wielertoerist.

We verlaten de Condroz via de prachtige afdaling “ les 36 Tournants” en steken in Engis opnieuw de Maas over. Enkele kilometers verder ligt de laatste helling op ons te wachten: Les Cahottes. In de bochten waan je je terecht op een Col en kan je tevens het schitterende panorama op de Maas bewonderen. Vanaf de top is het hier nog ongeveer 35km tot in Landen. Wie dacht dat het nu bergaf ging gaan is eraan voor de moeite. Het nukkige maar o zo mooi glooiend Haspengouw komt je opnieuw tegemoet en zal je de laatste krachten van je benen vergen. Als een “Flandrien” moet je hier soms tegen de wind in “boenken”. Hier kweek je karakter!

Landen - Hamoir - Landen (156 km)

Voor een al goed getrainde wielertoerist op een licht aangepaste omloop ten opzichte van de vorige jaren vormt dit parcours met 1500 hoogtemeters een mooie uitdaging. De afstand en de weliswaar niet te steile hellingen in een prachtig landschap zullen iedereen na afloop een fantastische voldoening geven.

De aanloop doorheen de glooiende Haspengouwse natuur zorgt voor een flinke opwarming in de frisse morgen. In de omgeving van Les Waleffes, na 25km, duikt een allereerste hindernis op. De côte des Cinq Bonniers is misschien niet de moeilijkste uit ons aanbod van hellingen, toch kan deze je al naar adem laten happen voor zij die iets te vlug van start zijn gegaan!

Langs het kasteel van Jehay nemen we een duik via Flône tot aan de Maas. Onderaan de grote weg draaien we linksaf richting Hermalle-sous-Huy. Hier volgt de tweede beklimming van de dag. Met enkele mooie bochten laten we de Maas achter ons liggen. Tijdens de klim rijden we langs de dorpjes Aux Fontaines en Aux Houx naar Saint-Séverin en zo verder door naar Nandrin. In Nandrin is de splitsing met het parcours "Rotheux". Ons parcours volgt de pijlen naar rechts. Je fietst nu door de Condroz. Bij het buiten rijden van Nandrin volgt er een korte maar stevige helling. De Rue Boua is een eerste serieuze test voor de kuiten. Via Fraiture en Ellemelle, waar enkele kort opeenvolgende heuveltjes liggen, rijden we richting Ouffet, waar de eerste bevoorrading gelegen is. De bosrijke afdaling die hierna volgt brengt ons tot de poort van de Ardennen: Hamoir. Bij het buitenrijden van Hamoir nemen we onmiddelijk naar links om geleidelijk stijgend Xhoris binnen te rijden. Hier nemen we naar rechts en vervolgen we nu een iets meer stijgende weg in een groene omgeving naar Insegotte-Les Baty.

Boven is de splitsing met het parcours voor Trois Ponts. Wij duiken op de steenweg naar beneden om bij het eerstvolgende kruispunt naar rechts te nemen richting Harzé waar het parcours van Trois Ponts opnieuw aansluit. Via Awan naar Comblain-au-Pont. Opnieuw krijgen we binnen de 15km een opeenvolging van hellingen: Hôyémont, Mont, Anthisnes om vervolgens de 2de bevoorrading in Limont te bereiken. Onmiddellijk hervatten we vervolgens het parcours met de helling van Rotheux. Geleidelijk stijgend in een groene omgeving is het een lust voor iedere wielertoerist.

We verlaten de Condroz via de prachtige afdaling “ les 36 Tournants” en steken in Engis opnieuw de Maas over. Enkele kilometers verder ligt de laatste helling op ons te wachten: Les Cahottes. In de bochten waan je je terecht op een Col en kan je tevens het schitterende panorama op de Maas bewonderen. Vanaf de top is het hier nog ongeveer 35km tot in Landen. Wie dacht dat het nu bergaf gaat is eraan voor de moeite. Het nukkige maar o zo mooi glooiend Haspengouw komt je opnieuw tegemoet en zal je de laatste krachten van je benen vergen. Als een “Flandrien” moet je hier soms tegen de wind in “boenken”. Hier kweek je karakter!

Landen - Trois Ponts - Landen (210 km)

Een echte uitdaging voor iedere "Die hard" wielertoerist over een zeer selectief parcours met trond de 2200 hoogtemeters waarbij de afstand en de variatie van lopende en steile hellingen de spieren zwaar zullen op de proef stellen. Bovendien werd de omloop stevig gewijzigd ten opzicht van de vorige jaren waarbij steeds werd gezocht naar zeer rustige binnenwegen en een landelijke en bosrijke omgeving met mooie en pittige hellingen. Deze laatste zijn misschien niet zo bekend maar toch zorgen ze er voor dat de lastigheidsgraad van het parcours niet moet onderdoen voor andere classics, integendeel zelfs, het is een waardig alternatief.

De aanloop doorheen de glooiende Haspengouwse natuur zorgt voor een flinke opwarming in de frisse morgen. In de omgeving van Les Waleffes, na 25km, duikt een allereerste hindernis op. De côte des Cinq Bonniers is misschien niet de moeilijkste uit ons aanbod van hellingen, toch kan deze je al naar adem laten happen voor zij die iets te vlug van start zijn gegaan!

Langs het kasteel van Jehay nemen we een duik via Flône tot aan de Maas. Onderaan de grote weg draaien we linksaf richting Hermalle-sous-Huy. Hier volgt de tweede beklimming van de dag. Met enkele mooie bochten laten we de Maas achter ons liggen. Tijdens de klim rijden we langs de dorpjes Aux Fontaines en Aux Houx naar Saint-Séverin en zo verder door naar Nandrin. In Nandrin is de splitsing met het parcours "Rotheux". Ons parcours volgt de pijlen naar rechts. Je fietst nu door de Condroz. Bij het buiten rijden van Nandrin volgt er een korte maar stevige helling. De Rue Boua is een eerste serieuze test voor de kuiten. Via Fraiture en Ellemelle, waar enkele kort opeenvolgende heuveltjes liggen, rijden we richting Ouffet, waar de eerste bevoorrading gelegen is. De bosrijke afdaling die hierna volgt brengt ons tot de poort van de Ardennen: Hamoir. Bij het buitenrijden van Hamoir nemen we onmiddelijk naar links om geleidelijk stijgend Xhoris binnen te rijden. Hier nemen we naar rechts en vervolgen we nu een iets meer stijgende weg in een groene omgeving naar Insegotte-Les Baty. Boven is de splitsing met het parcours "Hamoir".

 

Nu volgt niet alleen het lastigste maar misschien wel het mooiste deel van het parcours. De hellingen volgen elkaar nu vlugger op in minder dan 20km. Wielertoeristen die trainen voor de Marmotte weten hier alvast een eerste keer hoe het met de conditie is gesteld. Na een prachtige afdaling bereiken we Ferrières en vanuit het centrum start een echte kuitenbijter van een 3tal km (Trou de Ferrières); een geleidelijke aanloop met zelfs hier en daar een kleine afdaling maar naar het einde toe wordt het stevig trappen geblazen. We vervolgen onze weg via Burnontige naar Werbomont over een zacht hellende weg om vervolgens na een lange afdaling toe te komen op de 2de bevoorrading. We vervolgen naar rechts richting Lierneux en de volgende 5,5 km vlak vormt een aangenaam moment om de batterijen helemaal op te laden want in Bra start links de helling van Villettes. Een geleidelijke stijging (gemiddelde van iets boven de 4%) met enkele zwaardere stukken boven de 10%. Een vals plat brengt ons tot in Basse Bodeux; via een afslag naar links en via Haute Bodeux klimmen we over een rustige bosweg met opnieuw enkele stevig stukken tot 15% naar de top van de helling Basse-Bodeux. We zijn nu ongeveer 105km verwijderd van Landen.

We nemen een snelle afdaling richting Werbomont maar draaien na een 2tal km rechts richting Rahier. Hier gaan we naar amper 500m naar links en dalen we opnieuw naar de vallei van de Lienne. We nemen naar links en volgen de Lienne over enkele kilometers. Dan gaan we naar rechts richting Chevron; de start is opnieuw stevig hellend en klein schakelen vooraf is de boodschap. Trapsgewijs stijgend bereiken we achtereenvolgens Chevron en Chession om dan af te dalen naar de voet van de helling van Lorcé. Ondanks de zwarte van het parcours hopen we dat de deelnemers toch af en toe eens de tijd nemen om te genieten van de prachtige vergezichten en, niet in het minst, van de stilte om jullie heen.

 

Lorcé start met na amper enkele 100den meters met een haarspeldbocht om “U “ tegen te zeggen en uit het zadel lijkt noodzakelijk. Zorg dat je nog overschot hebt want eens in het dorp lijkt de top bereikt, maar niets is minder waar. Bij het buiten rijden stijgt de weg opnieuw naar een stevig percentage en wie tot nu toe nog geen zweet heeft verloren, zal het hier wel doen. De top ligt iets vroeger dan de inrit van de fabriek van het bronwater “Bru” tevens plaats van de waarschijnlijk dik verdiende derde bevoorrading. We dalen vervolgens naar Harzé waar het parcours van "Hamoir" aansluit. Via Awan naar Comblain-au-Pont. Opnieuw krijgen we binnen de 15km een opeenvolging van hellingen: Hôyémont, Mont, Anthisnes om vervolgens de 4de bevoorrading in Limont te bereiken. Onmiddellijk hervatten we vervolgens het parcours met de helling van Rotheux. Geleidelijk stijgend in een groene omgeving is het een lust voor iedere wielertoerist.

We verlaten de Condroz via de prachtige afdaling “ les 36 Tournants” en steken in Engis opnieuw de Maas over. Enkele kilometers verder ligt de laatste helling op ons te wachten: Les Cahottes. In de bochten waan je je terecht op een Col en kan je tevens het schitterende panorama op de Maas bewonderen. Vanaf de top is het hier nog ongeveer 35km tot in Landen. Wie dacht dat het nu bergaf gaat is eraan voor de moeite. Het nukkige maar o zo mooi glooiend Haspengouw komt je opnieuw tegemoet en zal je de laatste krachten van je benen vergen. Als een “Flandrien” moet je hier soms tegen de wind in “boenken”. Hier kweek je karakter!

 

 

Vorige edities

 

Editie 2018

Landen – TroisPonts – Landen : 215 km : 782 deelnemers

Landen – Hamoir – Landen : 154 km : 1070 deelnemers

Landen – Rotheux – Landen : 108 km : 843 deelnemers

Landen – Haneffe – Landen : 50 km : 83 deelnemers

Totaal : 2778 deelnemers

 

Editie 2017

Landen – TroisPonts – Landen : 215 km : 362 deelnemers

Landen – Hamoir – Landen : 154 km : 518 deelnemers

Landen – Rotheux – Landen : 108 km : 480 deelnemers

Landen – Haneffe – Landen : 50 km : 60 deelnemers

Totaal : 1420 deelnemers

 

Editie 2016

Landen – TroisPonts – Landen : 215 km : 404 deelnemers

Landen – Hamoir – Landen : 154 km : 515 deelnemers

Landen – Rotheux – Landen : 108 km : 607 deelnemers

Landen – Haneffe – Landen : 50 km : 110 deelnemers

Totaal : 1636 deelnemers

 

Editie 2015

Landen – TroisPonts – Landen : 215 km : 396 deelnemers

Landen – Hamoir – Landen : 154 km : 427 deelnemers

Landen – Rotheux – Landen : 108 km : 446 deelnemers

Landen – Haneffe – Landen : 60 km : 46 deelnemers

Totaal : 1315 deelnemers

 

Editie 2014

 

Landen - TroisPonts - Landen : 215 km : 568 deelnemers

Landen - Hamoir - Landen : 154 km : 582 deelnemers

Landen - Rotheux - Landen : 108 km :453 deelnemers

Landen - Haneffe - Landen : 60 km : 87 deelnemers

 

Totaal : 1690 deelnemers

 

Editie 2013

 

Landen - TroisPonts - Landen : 215 km : 345 deelnemers

Landen - Hamoir - Landen : 154 km : 430 deelnemers

Landen - Rotheux - Landen : 108 km : 291 deelnemers

Landen - Haneffe - Landen : 60 km : 33 deelnemers

 

Totaal : 1099 deelnemers

 

Editie 2012

 

Landen - TroisPonts - Landen : 225 km : 293 deelnemers

Landen - Hamoir - Landen : 154 km : 424 deelnemers

Landen - Rotheux - Landen : 108 km : 271 deelnemers

Landen - Haneffe - Landen : 60 km : 66 deelnemers

 

Totaal : 1054 deelnemers

 

Editie 2011

 

Landen - TroisPonts - Landen : 225 km : 383 deelnemers

Landen - Hamoir - Landen : 154 km : 441 deelnemers

Landen - Rotheux - Landen : 108 km : 244 deelnemers

Landen - Haneffe - Landen : 60 km : 56 deelnemers

 

Totaal : 1124 deelnemers

 

Editie 2010

 

Landen - TroisPonts - Landen : 225 km : 258 deelnemers

Landen - Hamoir - Landen : 154 km : 393 deelnemers

Landen - Rotheux - Landen : 108 km : 249 deelnemers

Landen - Haneffe - Landen : 60 km : 55 deelnemers

Familietocht : 40 km : 10 deelnemers

 

Totaal : 965 deelnemers

 

Hartelijk dank aan alle deelnemers en een dikke proficiat aan alle medewerkers.

 

 

Met dank aan:

Copyright © All Rights Reserved Haspengouw Sportief Landen vzw