Historiek

Historiek

50 JAAR WIELERTOERISME IN LANDEN !

In 1971 geleden richtten Jean Vandereyken, Guido Jacquet en Johny Linnekens, onder het motto “Zeg hé, fiets toch mee !” een rijwieltoeristenclub op.

De vereniging telde vrij vlug 20 aktieve leden. Er werd een bestuur samengesteld. Men koos een naam “Haspengouw Sportief”, en een lokaal “De Cerkel” (thans uit het straatbeeld verdwenen).

De clubtrui – blauw en zwart met rode reclametekst “Nett à Sec”, sponsor uit Waremme – viel op.


De “blauwe garde” uit Landen koos in de eerste plaats voor ontspanning in plaats van inspanning. Er werd alleen op zondag gefietst, gemiddeld 50 km doorheen Brabant, Luik en Limburg. De club werd lid van de Koninklijke Belgische Wielerbond, nu Cycling Vlaanderen.

Gezien we de eerste fietsclub in de streek waren, kende de club heel wat succes en bewondering en groeide ze uit tot een bloeiende vereniging met ruim 70 leden.


De club staat bekend met haar klassieker Landen – Trois Ponts – Landen die 50 jaar lang georganiseerd werd.

Er werden ook heel wat brevetten georganiseerd in Landen. Onder andere het 100KM-Brevet ter ere van de 35 ste verjaardag van de club.

Hoogtepunten in de geschiedenis van de club waren de drie fietstochten naar de Mont Ventoux, 17 dagen doorheen de Ardennen, Vogezen, Jura en Alpen, goed voor telkens 2340 KM. Het waren onvergetelijke fietstochten met deelnemers uit het ganse land.

Tegenwoordig kiest men voor zomerfietsvakanties in de Vogezen, Alpen en Dolomieten. Haspengouw Sportief verleende in al die jaren haar medewerking aan heel wat fietsevenementen in het Landense, herinner je de Sportbiënale, sportdagen, schooluitstappen, Landen Beweegt enz...

Ook voor de Landense Fietsroute heeft Haspengouw Sportief heel wat werk geleverd.

Met dank aan: